«Where are you from?» Postkort fra Minneapolis

«Where are you from? Oh, Norway! I’m Norwegian, although I’ve never been in Norway.» Dette har jeg hørt mange ganger denne uka, i en by der mange har norske aner. Her er et postkort fra Minneapolis.

Det har vært kaldt denne uka. Helt nede i 20 kuldegrader. Jeg har gått i timesvis i byen, prøvd å bli kjent med den – oppsøkt ulike områder, søkt etter graffiti, snakket med fremmede, gått langs Mississippi. Og vært på liturgikonferanse. Der har jeg truffet mange kjente og fått faglig påfyll.

Like ved Walker Art Center som jeg oppsøkte første dag, ligger Loring Park. Der står det en statue av Ole Bull, der norskættede i Minneapolis samles for å feire 17. mai. Jeg fant ikke statuen. Derimot så jeg et  fint hus. Loring Park er en deilig oase i byen, med vakre trær, og tilholdssted for fugler og ekorn. En dag så jeg noe jeg aldri har sett før, et albinoekorn.

Det er mye bygging i Minneapolis, svære kraner preger bybildet. Rett utenfor bykjernen bygges en kjempesvær stadion for fotballaget Vikings, som skal stå ferdig i 2016.

Også i Minneapolis er downtown preget av glass og stål, av høye forretningsbygg, og kjøpesentre som Macy’s og Target. Men du skal ikke langt utenfor bykjernen før nabolagene blir mer fargerike, som for eksempel Cedar-Riverside. Sist jeg var i Minneapolis var for femten år siden, og da spilte jeg på Cedar Cultural Center med Chateau Neuf spelemannslag. Cedar-Riversidenabolaget var opprinnelig preget av skandinavere, og ble på folkemunne døpt «Snoose boulevard» fordi så mange av skandinaverne brukte snus. På 60-tallet tok kunstnere og intellektuelle over, mens det i dag mest er afrikanske imigranter som bor her.

Jeg har selvfølgelig også sett en del graffiti…

I Shoppinghælvete

Mall of America er et av verdens største shoppingsentre. Det ligger rett utenfor Minneapolis

Jeg tror ikke på helvete. Jeg tror ikke på helvete som en evig straff, som et sted noen kommer til for evig fortapelse. Jeg gjør ikke det. Men hvis jeg skulle forestille meg et slikt helvete så ville det være som et shoppingsenter. Som Oslo City. Et sted med mange forlokkende tilbud, som frister med ting du tror du har lyst på, men som i det lange løp skaper et større og større sug, et større og større tomrom.

Men Oslo City er ingenting mot Mall of America. Med over 400 butikker, akvarium og et svært innendørs tivoli er MAll of America ikke bare et av Nordamerikas størte shoppingsentere, men med førti millioner besøkende i løpet av et år er det verdens mest besøkte shoppingsenter.

Mall of America har tilsynelatende alt. alle slags butikker, restauranter og til og med en svær innendørs underholdningspark. Når du kommer inn dit så kommer du inn i en helt egen verden. Kjøpesentre som Mall of America tilbyr shopping som totalopplevelse. Du drar ikke dit bare for å kjøpe en ting du trenger, du drar dit for å oppleve shopping, gå opp i shoppingen som en høyere enhet. Shoppingsentre er et talende uttrykk for kapitalismen, en lukket forbruksorganisme avsondret fra verden utenfor. Alt du trenger er her, du behøver ikke gå noe annet sted, shoppinglykken er komplett.

Jeg holdt ut i seksogtjue minutter. Fikk ikke kjøpt en ting. Utenfor skinte sola så deilig mot ansiktet.

I kloster

Reisen til Minneapolis ble avsluttet i kloster. Vi besøkte St Johns Abbey, et av verdens største mannlige benediktinerklostre, i Collegeville utenfor Minneapolis. Kirken er imponerende, bygget på 1950-tallet inspirert av de nye strømningene i den katolske kirken som ledet til det andre vatikankonsil. Arkitekten var Marcel Breuer, som jobbet nært med monkene for å få et moderne, funksjonelt  uttrykk for tilbedelse.

St. John’s Abbey er også hjemmet til The St. Johns Bible, den første håndskrevne og illuminerte Bibelen bestilt av en benediktinerorden som er laget på 500 år. Kalligrafen Donald Jackson har samarbeidet med  kalligrafer og kunstnere fra hele verden, som det tok ti år å fullføre.

Klosterets bibliotek inneholder mange gamle manuskripter, blant annet illuminerte bibler og liturgiske bøker. De gjør et viktig arbeid med å digitalisere skriftlig kulturarv fra klostere i hele verden. De lærer opp og lønner bibliotekarer lokalt, for at verden skal få tilgang til disse eldgamle skriftene, som også omfatter manuskripter fra muslimsk og jødisk tradisjon.  Ikke minst viktig er arbeidet de gjør i Syria og Irak, der ISIS systematisk ødelegger all kuturarv fra religiøse minoriteter.

Det har vært en innholdsrik uke i Minneapolis, med mye inspirasjon som jeg har med i bagasjen hjem. I tillegg til tusenvis av fotografier, en bunke  hiphop-skiver og en flere kilo tung bibelkommentar.

Les mer
Der elva begynner. En nyttårsmeditasjon. Fra Minneapolis
Albuquerque, New Mexico Om ørkener, helleristninger, Billy the Kid og atombomben
Gatekunst og gatepredikanter i Houston. En storbyblogg om Houston, Mark Rothko, gatekunst og gatepredikanter.
Atlanta og Martin Luther King Jr. Atlanta har mer å by på en OL minner og Coca Cola.
Vinter i Amerika. Reisebrev fra Washington

#arkivet
Carl Petters blå blogg har hatt forskjellige adresser gjennom årene. Under denne taggen legger jeg ut utvalgte blogginnlegg. Dette er en revidert versjon av to innlegg publisert 2. og 6. januar 2015