Vinter i Amerika. Et reisebrev fra Washington

I dag kom snøen. Og kulda. Det er kaldt i Washington nå. Jeg møter mange hjemløse, noen sover i parker, i ly av statuer. Utenfor en kirke, finner jeg en skulptur av et menneske som ligger på en benk. Homeless Jesus heter den, opprinnelig laget til pave Frans. Når jeg kommer tilbake dagen etter for å ta bilde av den, hører jeg funka musikk fra høyttalere utenfor kirka. Det er matutdeling til byens hjemløse.

Det er fysisk kaldt, men også kaldt på et dypere plan. En ny president, en ny administrasjon skal snart ta over makta. Det første de vil gjøre er å fjerne offentlige helsetjenester. Det er en president og en administrasjon som vil gjøre livet vanskelig for hjemløse, fattige, flyktninger, minoriteter. Det er en president og administrasjon som gir blaffen i klima og som synes det er greit at menn med makt klår på kvinner.

Donald Trump vokste opp i Marble Hill Collegiate Church, der Norman Vincent Peale i sin tid var prest. Han skrev i sin tid boka «The Power of Positive Thinking,» en forløper for utallige selvhjelpsbøker. Men også bokhandlernes selvhjelpsbøker er forandret. Nå finner jeg bøker som «The Subtle Art of Not Giving a F*ck» og «Against Empathy.» Det er kaldt, og jeg tenker på Gils Scott-Herons profetiske sang, «Winter in America.»

Likevel, menneskene jeg møter på gata er hyggelige, varme, åpne, generøse. Som David og Quest, begge kunstnere. David reiser rundt hele USA og fotografert afrikansk-amerikanere i ulike livssituasjoner, et slags black lives matter prosjekt. Quest maler, gatekunst på vegger og biler.

Washington DC, USAs andre hovedstad

Washington er USAs andre hovedstad. New York var først, og det var i New York George Washington ble innsatt som president. Men fra 1790 ble Washington opprettet som hovedstad og har vært det siden. Nå forbereder byen seg på en ny president, og butikkene er fulle av Trump-effekter.

Det er ikke vanskelig å finne the National Mall, der the White House, Capitol Hill og alle de store monumentene ligger. Washington monumentet, den svære obelisken, er et tydelig landemerke. Det første som slår meg, er hvor stort området er. Opplevelsen av et enormt rom mitt i byen. Det slår meg også at det er et område som dyrker fortiden, med enorme minnesmerker over døde presidenter og mennesker som har falt i kriger. Jeg har bare sett disse Stedene på tv, i solskinn eller solnedgang. I dag, denne grå, regntunge dagen virker monumentene veldig ensomme.

Det hvite hus fikk jeg bare et glimt av. Her er det tre måneders ventetid på å komme inn. Og etter noen timer i regnet er jeg gjennomvåt og må tilbake til hotellet. Capitol Hill får vente. Nesten fremme ser jeg en statue av en gammel kjenning, Martin Luther. Og bak ham endelig noen farger, et veggmaleri på en kirke av Frans av Assissi.

Andre veggmalerier minner meg på at Washington også er musikk, Duke Ellington, John Philip Sousa…

Her er Gil Scott Herons dikt:

Winter in America

From the Indians who welcomed the pilgrims
And to the buffalo who once ruled the plains
Like the vultures circling beneath the dark clouds
Looking for the rain
Looking for the rain
Just like the cities staggered on the coastline
Living in a nation that just can’t stand much more
Like the forest buried beneath the highway
Never had a chance to grow
Never had a chance to
Yes and all of the healers have been killed
Or sent away, yeah
But the people know, the people know
It’s winter
Winter in America
And ain’t nobody fighting
‘Cause nobody knows what to save
Save your soul, Lord knows
From Winter in America
The Constitution
A noble piece of paper
With free society
Struggled but it died in vain
And now…
Gil Scott-Heron

Les mer
Der elva begynner. En nyttårsmeditasjon. Fra Minneapolis
Albuquerque, New Mexico Om ørkener, helleristninger, Billy the Kid og atombomben
Gatekunst og gatepredikanter i Houston. En storbyblogg om Houston, Mark Rothko, gatekunst og gatepredikanter.
Atlanta og Martin Luther King Jr. Atlanta har mer å by på en OL minner og Coca Cola.

#arkivet
Carl Petters blå blogg har hatt forskjellige adresser gjennom årene. Under denne taggen legger jeg ut utvalgte blogginnlegg. Dette er en omarbeidet versjon av to innlegg publisert 3. og 6. januar 2017