Tid for gategudstjeneste – og et lite jubileum

Gud er i byen. Gud er i stillheten og i travelheten, i kirkebyggene og på torgene. Gud er der mennesker er. Søndager i august feirer Kirkens Bymisjon gategudstjeneste på Egertorget.

I snart 30 år har Bymisjonssenteret i Tøyenkirken feiret messe på gata. I mange år har vi vært på Oslo S, men i år er vi tilbake der vi startet, på Egertorget.

Gud er i byen

Vårt gudstjenestested er det offentlige rommet. Vi rydder ikke gata for urensligheter og ubehageligheter. Det som er der hører til. Det er Guds rom, med alt som er i det. Vi har ingen spesielle rettigheter. Vi eier ikke gata noe mer enn andre. Vi bare bruker gata.

Dette skrev Tøyenkirkas første gateprest, Hans Olav Mørk i 1992, et par år etter at første gategudstjeneste ble holdt på Karl Johan. Jeg var av og til med som musiker de første årene, og det gjorde voldsomt sterkt inntrykk å oppleve nattverden bli delt ut, på gata, midt i verden, midt i det ståkete bybildet  – og  ikke i et stille avlukket kirkerom. Nattverden er for alle som vil ta imot. Selv om det ikke er så veldig lenge siden, har byen forandret seg voldsomt på de snart 30 åra som har gått siden første gang. Mer mennesker, flere kulturer, mer byliv, høyere hus.

Tid for gategudstjeneste

Gategudstjenestene har forandret seg med byen. De har blitt enklere og stillere, kanskje i kontrast til det som skjer rundt. I år er det for eksempel helt ny liturgisk musikk, inspirert av norsk tradisjonsmusikk.

Bandet er det samme som i fjor, trioen neste stopp: med Eirik B. Svela på gitar, Andreas Dreier bass og Carl Petter Opsahl, klarinetter. Bymisjonsenterets ansatte og frivillige har ansvar for gudstjenesten som før.

Det er mange stemmer i byen: selgere, misjonærer, gatemusikere, turister, politikere, gjøglere, shoppere. Vi ønsker ikke å misjonere, å tre noe ned over hue på folk. Men ved vår tilstedeværelse  håper vi å gi mennesker en mulighet til å oppleve respekt, å bli sett, at ingen faller utenom Guds kjærlighet. Mange har opplevd vonde ting, også med kirka, og vi vil gjerne gi folk mulighet til å si fra om dette også.

Gategudstjenester feires 5., 12., 19. og  26. august klokken 20-21 på Egertorget.

-og et lite jubileum

Litt på siden kanskje, men denne sommeren kan jeg også se tilbake på 10 år som blogger. Jeg skal markere det litt seinere, men jeg nevner det nå fordi mitt aller første blogginnlegg var nettopp om gategudstjenester, og det kan du lese her.

Velkommen til gategudstjeneste!

Gudstjenestehefte
Messe på gata. Her kan du laste ned årets liturgi for gategudstjenesten, med engelsk og rumensk oversettelse.
Hvis du tenker på Gud, hvem tenker du på da? preken fra en av gategudstjenestene i fjor

  2 comments for “Tid for gategudstjeneste – og et lite jubileum

Comments are closed.