Lang sommer

Skoleåret nærmer seg slutten, og det er snart sommerferie. Mange gleder seg til sol varme og slappe fridager. Det gjør også jeg. Men noen gruer seg også til en lang sommer, sommerstengt og ensomhet.

Pepperkaker i juni

Det er en varm dag sent i juni. Kjøkkensjefen i Tøyenkirka har satt fram et fat med pepperkaker i Hertzberg kro. Vi har mange bokser igjen fra jula, og de blir satt fram med jevne mellomrom. Jeg prøver å være morsom, «nå er det snart jul…. roper jeg ut i kroa. «Glade jul..i» synger jeg og byr gjestene på pepperkaker.

Noen smiler. De kjenner meg, og veit at ikke alle morsomhetene mine holder så høyt nivå. Men en av gjestene smiler ikke.  «Juli er den værste måneden,» sier han, lavmælt. «Jeg klarer jula, og påska,» fortsetter han. «De er ikke så lange, og det skjer ting. Men juli er lang, veldig lang. Og mange av tilbudene er stengt gjennom sommeren.»
—Jeg synes plutselig ikke jeg var så morsom jeg heller.

Lang sommer

Vi som jobber med utsatte mennesker i byen, kan ha en lei tendens til å sabotere den gode feriestemninga. Mens mange gleder seg til jul og påske, og ikke minst en lang, god og sikkert velfortjent sommerferie — står vi parat og minner om alle som ikke har det så bra. «Nå er det mange som sliter,» sier vi. «Dette er en vanskelig tid.» Men det er ikke meninga å gi dårlig samvittighet. Ingen ting er bedre enn at folk gleder seg til ferie, gode opplevelser og samvær med familie og venner. Også mennesker i sårbare livssituasjoner kan glede seg over høytider og ferie. Men når det er et massivt, kollektivt fokus på høytid og ferie, når avisenes førstesider preges av feriestoff og hvordan du får den perfekte sommerkroppen, er det ikke til å komme forbi at en opplevelse av utenforskap kan bli forsterka. Når tilbud og aktiviteter som er med på å gi hverdagen struktur og mening i tillegg holder sommerstengt, blir sommeren ekstra lang.

Sommerfellesskap

I Tøyenkirka har vi også begrenset åpningstid i sommer. Men vi arrangerer vi sommerturer og miniferier, med gode fellesskapsopplevelser. Vi smører niste og drar på tur, går på museer eller ut i naturen. Vi er turister i egen by og har en god tid sammen. Slik blir sommeren litt mindre lang, litt mer fylt.

— Noen som har lyst på pepperkaker?

  13 comments for “Lang sommer

Comments are closed.