Luciatog og stallåpning

Nå er Betlehemsstallen åpnet! I øsende regnvær gikk et praktfullt Luciatog og lyste opp i mørke gater. Luciatoget er en vakker skikk i førjulsstria. Men det er også et protesttog mot mørkets krefter, en håpets og kjærlighetens protest mot mørke og ødeleggende krefter i verden og i seg selv. Etter 22. juli er det en viktig påminnelse om at vi må bære håpets kjærlighetens lys i våre hjerter.

Åpning av Betlehemsstallen foto © Torstein Ihle

Luciatog

Det var et fantastisk Luciatog som gikk nedover Karl Johan i går.  Over hundre barn trosset regnet og bar sine lys nedover Karl Johan. Kor fra Vindern, Lambertseter, Lysejordet og voksen skole var kledd i hvitt og sang Luciasangen, Snart senker natten seg…» Vel nede ved Jernbanetorget ble Betlehemsstallen høytidelig åpnet. Eselet Tussi var på plass, det samme var to sauer. Halm, brostein, rose og lys ble lagt i krybben:Høyet i krybben er for det myke. Himmelkongen som skal komme er et barn. Slik møter Gud oss, forsvarsløs og sårbar.
Brosteinen i krybben er for det harde. Til en vanskelig verden kommer kongen. Her er Gud villig til å dele våre kår. Rosens røde blader er for det varme. Kongen kommer ikke med vold og anklage, men som en tjener. Slik seirer Gud over det onde, med kjærlighetens makt.
Lysets flamme er for det skjulte. Uventet er kongens vei, gåtefullt er hans nærvær. Slik lar Gud seg finne som et alminnelig menneske, født av en kvinne.Vi feirer Lucia til minne om en ung kvinne som var villig til å dø for noe hun trodde på, som ikke lot seg knekke av mørkets krefter.Det å gå i Luciatoger ikke bare en vakker skikk i førjulstiden, Luciatoget er også et slags protesttog mot mørkets krefter, en håpets og kjærlighetens protest mot mørke og ødeleggende krefter i verden, samfunnet rundt oss og i oss selv. Det er en viktig påminnelse om at vi må bære håpets lys i våre hjerter. I sommer, etter det grusomme som skjedde 22. juli, var denne byens gater  fulle av  mennesker og full av blomster. Da gikk vi også i en kjærlighetsmarsj mot mørke og ødeleggende krefter.  I Luciatoget  marsjerer vi med tente lys, lys tent for håp om fred og rettferdighet i verden.Betlehemsstallenkanvære et undringens sted, et pusterom, et sted for stillhet eller et sted der dukansnakke med mennesker som bryr seg. Jeg tenker meg at  eselet Tussi 3r en fjern slektning av eselet Jesus red på da han kom inn i Jerusalem, og at de to sauene har aner lant tilbake til sauene som hyrdene gjette den natten Jesus ble født.  At de i år er svarte gjør ingen ting, Kanskje kan også lukten av høy og varmen fra dyra gi hvile for trette sjeler og åpne undringens vinduer.Betlehemsstallen er åpen hver dag kl 12-18 (14-18 på søndag) frem til og med lille julaften 23. desember. Da avsluttes stallen med utendørs gudstjeneste kl 17.00. Velkommen innom!Bymisjonsfotograf Torstein Ihle har tatt noen flotte bilder av Luciatoget og stallåpningen. De kan dere se  her.