Reise med tog. Oslo – Voss

Oslo -Voss, Voss – Oslo. Det er en strekning jeg begynner å kjenne godt. Jeg tok den første gang for 25 år siden. Da var jeg sivilarbeider og skulle på folkemusikkkurs på alle Bull-akademiet. Det ble en skjellsettende tur. Jeg hørte noen av Norges fremste folkemusikkutøvere: Lars Skjervheim, Einar Mjølsnes, Eli Storbekken, Nils Økland — og Hans W. Brimi. Folkemusikken tok tak i meg. Og den tok tak i mange av de andre som reiste med meg også. Vi starta Chateau Neuf Spelemannslag. Vi kom tilbake, for øvehelger og festivalspilling.

Siden ble jeg ofte invitert som timelærer eller kursleder. Reiste med tog, Oslo – Voss, Voss – Oslo. Leste på tog, jobba på tog. Kapitler av hovedoppgaver ble til på togreisen. Artikkelidéer og låter ble til på tog. Nå reiser jeg Oslo – Voss, Voss- Oslo  minst en gang hver måned som student på Ole Bull-akademiet.

Å reise med tog

Jeg elsker å reise med tog. Det går ganske fort å reise store innenlandsstrekninger med tog. Men også akkurat sakte nok til at du får med deg kroppen og hue langs reisen. Jeg må ikke jobbe eller lese på toget heller. Det er fint å bare se ut av vinduet, se landskapet passere, forandre seg fra by til skog, fra skog til fjell, fra fjell til bygd. Yndlingsstrekningen min er fra Ål og opp på fjellet. Den fantastiske fjellnaturen fra Ustaoset, over Finse til Myrdal. Blir aldri lei av den.

Noen ganger kan en togreise forandre livet ditt. Som de første reisa Oslo – Voss, Voss – Oslo.

Her er noen bilder fra Voss denne uka.