Såmannsdagen: en såmann har ikke dårlig tid

Vi nærmer oss slutten på åpenbaringstiden. Jesus forteller og forklarer en lignelse. Vi forstår at Jesus noen ganger snakker i gåter, det han sier har flere lag. Ordene må vokse i oss, som såkorn. Såmannsdagen sier noe om tid, om tro og å være åpen for det uventede.

En såmann har ikke dårlig tid.
Nei. En såmann må kunne vente, vente, vente lenge.
La det ta den tiden det tar
-å gro
-å vokse seg til
-å blomstre
-å bære frukt
Det nytter ikke å mase

Såmannsdagen

Det er Såmannsdagen. Noen ganger leser vi lignelsen om Såmannen. Om han som sår og noe korn faller på veien og blir spist av fugler og noe på steingrudd og svidd av solen og noe kveles i kjerr og kratt og vokser ikke opp, men noe faller i god jord og gir massevis av korn. Og vi kan tenke at det er vi som er rastløse, lettbeinte fugler eller steingrunner eller bekymringskratt eller dyp saftig god jord. Men nei. Vi er åkrer vi, svære bølgende åkrer. Der er det noe hard steingrunn, noe som det er vanskelig å få noe til å gro på rett og slett. Og det er noe rastløs veikant der som bare vil videre uten og slå seg til ro, og det er sikkert noen svære kratt og kjerr rundt omkring der de små korna bare forsvinner.

Men det er noe god jord der også, ja. Noe fruktbar og saftig jord som tar i mot og tar vare på og som lengter og vil ha mer og som gir igjen.

Såmannen, det er kanskje Jesus, eller Gud, eller kanskje vi også er såmenn.
Vi er åkrer og korn, fugler og såmenn.

Gudsriket

Jesus vil fortelle oss noe om gudsriket. Om et rike som ikke er som alle andre riker. et rike som er raust og rundhåndet, der ingenting er som det pleier, men der det utrolige skjer. Om igjen og om igjen. Et rike uten skjemaer og frosne forventninger, et rike der alt får plass. et rike med masser av tid, som venter på deg, som er tålmodig og lar deg vokse i din tid til det du skal bli og ikke til det alle andre mener du skal bli.

For en såmann har ikke dårlig tid.
Nei. En såmann må kunne vente, vente, vente lenge.
La det ta den tiden det tar
-å gro
-å vokse seg til
-å blomstre
-å bære frukt
Det nytter ikke å mase
la det uventede skje.

Fritt etter en preken i Oslo Fengsel

  2 comments for “Såmannsdagen: en såmann har ikke dårlig tid

Comments are closed.