Sjelesorg – å gi plass til livet

Noen tanker om sjelesorg, samtaler om liv og mening.

Å snakke med mennesker er noe av det jeg opplever mest verdifullt ved å være prest. Samtaler med mennesker i svært forskjellige livssituasjoner gir usminkede glimt av levd liv: av smerte, savn, lengsel, håp, glede, søken etter mening. Jeg opplever den gave det er at mennesker deler av sine erfaringer, av sin klokskap og visdom.

Sjelesorg

Samtaler i kirken blir ofte kalt for sjelesorg. Det er et litt underlig ord. Det kommer fra tysk og betyr egentlig noe sånt som omsorg for sjelen. I en vitenskapelig og terapeutisk orientert verden snakker vi ikke så mye om sjel, men om selvet eller psyken. Noen har kalt sjelesorg for «kirkens forkynnelse til den enkelte.» Andre kaller det for en kirkelig form for terapi. Den danske teologen Eberhard Harbsmeier fører begrepet til det hebraiske ordet for sjel, nefesh, og hjelp, jasha, som har grunnbetydningene liv og plass. Slik mener han at sjelesorg dypest sett betyr å «gi plass til livet.» Det synes jeg dekker godt mange av de samtalene jeg har i min gateprest-tjeneste.

Jeg møter mennesker som lever kompliserte liv, som sliter psykisk, med rus eller begge deler. Jeg møter mennesker som opplever utestengelse, som ikke finner plass for alle tankene de strever med. Noen strever også med å sette ord på sine erfaringer. Det er ikke alltid det er så mange ord i våre samtaler. Det er heller ikke alltid vi snakker om Jesus eller Gud. Men etter beste evne søker vi å gi plass til livet, romme erfaringer og følelser i håpet om at Gud ser oss, hører oss og bærer våre liv.

Samtaler er utrolig viktig del av oppsøkende gateprestarbeid. Her får vi høre rå, usminkede fortellinger om motgang og vanskelige liv, men også om håp og tro.Gjennom disse samtalene får også livet slik det leves i alt sitt mangfold plass i kirka.

10 thoughts on “Sjelesorg – å gi plass til livet

 1. Hei.
  så bra man kan ha samtaler, det er en ting jeg lurer på. kan man bare dukke opp i tøyen kirke på ukedagene og bli med på det som skjer, f,eks på onsdagene når det er suppe og gudstjeneste? jeg vet liksom ikke om det er for rusmisbrukere og de på gata eller om andre også kan møte opp, Jeg sliter mye med depresjon og ensomhet og tenger og finne steder jeg kan oppsøke

  1. Hei Katty. Du er veldig velkommen til å være med på det som skjer i Tøyenkirken. Gudstjenestene på onsdagene er for alle som har lyst til å komme ?

     1. Var du i Tøyenkirka i dag? Håper det var en grei opplevelse Jeg er bortreist ut uka, men vil gjerne møte deg. Vennlig hilsen Carl Petter

 2. Ja, veldig stolt over og tørre… jeg kom litt over 7, så var med på messa. også gikk jeg innom kroen, men gikk fort utenfor… fikk litt panikk. Men var en hyggelig akmosfære

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *