Sommerens siste gategudstjeneste

Sommerens siste gategudstjeneste blir foran Oslo Domkirke.

I snart 30 år har Bymisjonssenteret i Tøyenkirken feiret gategudstjenester. Den har vært holdt litt rundt omkring i byen. Men i de siste årene har vi holdt til på Jernbanetorget, like ved tigeren. Dr har vi også vært denne sommeren, men sommerens siste gategudstjeneste flyttes til plassen foran Oslo domkirke. Her er det også et yrende gateliv

Gud er i byen. Messe på gata

Vårt gudstjenestested er det offentlige rommet. Vi rydder ikke gata for urensligheter og ubehageligheter. Det som er der hører til. Det er Guds rom, med alt som er i det. Vi har ingen spesielle rettigheter. Vi eier ikke gata noe mer enn andre. Vi bare bruker gata.

Dette skrev Tøyenkirkas første gateprest, Hans Olav Mørk i 1992, et par år etter at første gategudstjeneste ble holdt på Karl Johan. Jeg var av og til med som musiker de første årene, og det gjorde voldsomt sterkt inntrykk å oppleve nattverden bli delt ut, på gata, midt i verden, midt i det ståkete bybildet  – og  ikke i et stille avlukket kirkerom. Nattverden er for alle som vil ta imot. Selv om det ikke er så veldig lenge siden, har byen forandret seg voldsomt på de snart 30 åra som har gått siden første gang. Mer mennesker, flere kulturer,  mer byliv, høyere hus. Oslo S er et godt eksempel på det, som har vært i stadig forandring bare de siste par årene.

Sommerens siste gategudstjeneste

Gategudstjenestene har forandret seg med byen. Den har blitt enklere og stillere, kanskje i kontrast til det som skjer rundt. I år har vi byttet ut lystenningsstedet med et bønnetre. Det har vist seg å være vanskelig å få tent lysene utendørs. Nå kan du skrive en bønn på en lapp som du henger opp på treet. Musikken i år er inspirert av norsk folkemusikk. Trioen neste stopp spiller, med Eirik B. Svela på gitar, Andreas Dreier bass og Carl Petter Opsahl, klarinetter. Bymisjonsenterets ansatte og frivillige har ansvar for gudstjenesten som før. Og på den siste gudstjenesten prøver vi ut et helt nytt sted, nemlig plassen foran Oslo Domkirke. Det skal bli spennende.

Velkommen til gategudstjeneste, søndag 27. august klokken 19-20 utenfor Oslo Domkirke!

Gudstjenestehefte
Messe på gata. Her kan du laste ned årets liturgi for gategudstjenesten, med engelsk og rumensk oversettelse.

Les om tidligere gategudstjenester her.