Vil du bli millionær?

Vil du bli millionær?
Drømmen om å bli rik og vellykka pushes fra alle kanter, men er det egentlig det vi vil?

Vil du bli millionær?
Det hadde vært deilig  – å ha massevis av penger, være stinn av gryn.
– kunne kjøpe seg alt du har lyst på. Flott hus, svømmebasseng i hagen. Da kan du ta deg et morgenbad eller en dukkert når du får lyst. Eller hva med en riktig lekker bil, ja hvorfor ikke to stilige biler, fullt utstyrt? Du kan cruise rundt i nabolaget med god musikk over høytalerne og glise dollargliset ditt til alle du kjører forbi. Med masse penger kan du jo kjøpe akkurat de klærne du vil, sko og vesker i bøttevis. Du slipper å bli lei av at du går i de samme klærne hele tida. Og du kan henge med alle de rike og de pene og de berømte folka. Kanskje alle penga vil gjøre deg pen og berømt også? Hvem vet?

Vil du bli millionær? Drømmen om å bli rik og vellykka pushes fra alle kanter.
Aviser og ukeblader er fulle av forbruksstoff, hva slags dingser du bør skaffe deg, hvordan du skal pusse opp slik at du får drømmeboligen. Vi kan lese om kjendisenes rådyre fester og vi får råd om hvordan vi får oss jobber med gode inntekter. Reality-serier lokker ikke bare med rikdom og berømmelse, men oppfør deg gjerne som en drittsekk, jo flere du knuser og svikter på veien, jo større sjanse har du for å lykkes.

Det er lov å drømme, det er lov å ønske seg ting.
Kanskje er du smertelig klar over at du ikke er millionær og at sannsynligheten for å bli det er svært lite. Kanskje kan du med hånden på hjertet til og med si, ”nei, jeg vil ikke bli millionær?”

En annen drøm

For alle oss som ikke er så rike, som ikke er millionærer, for alle som sliter med å få endende til å strekke til, vi kan jo trøste oss med at Jesus er svært kritisk til rikdom. «Dere skal ikke samle skatter på jorden, hvor møll og mark ødelegger, og hvor tyver bryter inn og stjeler,» sier Jesus, og fortsetter: «dere skal samle skatter i himmelen, der verken møll eller mark ødelegger og tyver ikke bryter inn og stjeler. For der skatten din er, vil også hjertet ditt være» (Matteus 6:19-24).

«For der skatten din er, vil også hjertet ditt være.»
Jesus minner oss på en annen skatt, en annen drøm, en lengsel dypt i oss. En lengsel etter Gud. En lengsel etter å være hele mennesker, gode, helhjerta mennesker. Slik Gud har skapt oss. Guds bilde i oss drar oss mot Gud. Men støyen, suget, engstelsen for å gå glipp av noe, ikke å ha det alle må ha, holder oss tilbake.

Et udelt hjerte er et hjerte som deler

Å følge Jesus med et udelt hjerte går igjen i mange fortellinger. I fortellingen om den rike unge mannen sier Jesus: Vil du være helhjertet, gå da bort og selg det du eier, og gi det til de fattige. Da skal du få en skatt i himmelen (Matteus 19:21). Og når Jesus sammenfatter alle budene sier han, «Du skal elske Herren din Gud av hele ditt hjerte og av hele din sjel og av all din forstand.’ Dette er det største og første budet. Men det andre er like stort: ‘ Du skal elske din neste som deg selv (Matteus 22: 37-9).
Et udelt hjerte er et hjerte som deler. Det er delingens mysterium: ved å gi skal du få.

Nei.
Innerst inne vet jeg at jeg ikke vil bli millionær.
Jeg vil følge Jesus av et helt hjerte. Fordype meg i delingens mysterium.

Les også:
Fristelser. En blogg i fastetiden
Hele søndagens bibeltekst kan du lese på kirken.no sin side søndagstanker

 

  4 comments for “Vil du bli millionær?

Comments are closed.