En fortelling om tro

Fortellingen om Jesus som går på vannet blir gjerne forstått som en fortelling om tro. Men hva sier den egentlig om å tro?

En fortelling om tro Jesus går på vannet

Fortellingen om Jesus som går på vannet er en kjent fortelling for mange. Noen har kanskje møtt den i søndagsskole eller andaktsbøker for barn. Eller sett motivet på en altertavle slik jeg har gjort. Særlig husker jeg altertavla i den nå nedlagte sjømannskirken i New Orleans. Både Matteus, Markus og Johannesevangeliet har varianter av fortellingen, men det er bare hos Matteus at vi får høre om Peter som kommer ham i møte (Matteus 14:22-34).

Tro som klapper sammen

Grunnfortellingen er en gruppe fiskere som er ute i fiskebåten mitt på natta og blir overrumplet av uvær. De blir også overrumplet av Jesus som de ser gående på vannet som et gjenferd. Klart de blir redde. Men ikke Peter. Mitt ute på sjøen klatrer han ut av båten for å se om han også kan gå på vannet. Men når han kjenner hvordan viden og bølgende herjer rundt ham, klapper troen hans sammen. «Du lite troende – hvorfor tvilte du?» spør Jesus etter å ha dratt ham opp i båten.

Tro på dypt vann

Jeg kjenner de ordene i kroppen jeg, «du lite troende.» Ja da, jeg er prest og greier, lever av tro og for tro. Men jeg hadde aldri turt å gjøre det Peter gjorde, å bokstavelig talt begi meg ut på dypt vann. Jeg kjenner det ligger der som en lengsel, det å kunne gi seg hen, gi alt. Men gang på gang opplever jeg at troen svikter. Og gjennom et langt liv som gateprest har jeg hørt utallige beretninger om hvor vanskelig det er å tro. selv om en aldri så mye vil det. Derfor er det ikke akkurat det vi ønsker at Jesus skal si til oss: «du lite troende

En fortelling om tro

Men ordene hans er kanskje ikke så strenge som de først høres ut. For Jesus strekker ut hånda og drar opp Peter. Og det har jeg opplevd gang på gang sjøl også. Ikke bare som gateprest, men gjennom hele livet. Om jeg er på aldri så dypt vann, drar Jesus meg opp igjen, lar meg kjenne fast grunn under beina. Derfor tenker jeg at dette fortsatt er en fortelling om tro. Ikke en sterk og modig tro som tør alt og gir alt. Men en tro som roper fra det dypeste dyp: «hjelp meg!»

Jeg tenner lys for
Alle som strever med angst
Kirkas mange flotte frivillige <3
Etiopia
Kirkemøtet som pågår nå, mot, tro og visdom til alle delegatene
Klimatoppmøtet i Glasgow – mot, tro og visdom til å ta vare på verden og nå bærekraftsmål.

Les mer
Hva er da et menneske? Blogg om sorg på allehelgensdag

Post navigation

  3 comments for “En fortelling om tro

Comments are closed.