Nattverden og fellesskapet. Skjærtorsdag

I dag er det skjærtorsdag, en dramatisk dag i påskeuken. Det er denne dagen Jesus blir forrådt og pågrepet. Og det er denne dagen nattverden blir innstiftet. Hver eneste søndag minnes vi skjærtorsdag, når nattverden innstiftes med ordene «i den natt han ble forrådt.» I dag blir kirken til.

nattverden foto © carl petter opsahl

Fra gjestebudsfeiringen i Tøyenkirken, Skjærtorsdag.

En påske for noen år siden kom jeg i snakk med to damer fra Jehovas vitner. De kommer gjerne innom med siste nummer av Vakttårnet og en kort prat.  Denne gangen kom vi i snakk om påskefeiring og om nattverden, Jesu minnemåltid som de kaller det. Minnemåltidet er en stor hendelse i Jehovas vitner, som samler flere millioner over hele jorden, fikk jeg høre. Men det er bare noen få utvalgte som tar i mot, noen riktig få som vet med seg selv at de er rettferdige. Alle andre lar brødet og vinen gå forbi, i respekt for dette hellige måltidet.

Nattverden og fellesskapet

Denne samtalen minnet meg om mange jeg har møtt som ikke føler seg verdige nok til å ta i mot nattverd, ikke kristne nok, ikke troende nok. Der og da, i møtet med disse kvinnene fra Jehovas vitner, forstod jeg dybden av skjærtorsdagsgjestebudet slik jeg aldri har sett det før. Nattverden er for alle, for alle som vil ta i mot. Ikke for de rettferdige, for de få utvalgte, for de som har alt i orden og null anmerkninger i livets bok – nattverden er for alle. I nattverdsmåltidet viser Jesus at gudsriket er i fellesskapet. Et fellesskap som skyver noen ut, er ikke et gudsrikefellesskap.

I kveld er det gjestebud i Tøyenkirken, med gudstjeneste og måltidsfellesskap. Gjestebudet er inspirert av fortellingen i Lukas 15 om han som gikk ut på gater og streder, i smug og alle tenkelige og utenkelige steder i byen for å invitere til fest. Dette er også et godt bilde på nattverden og kirkens kall til fellesskap. Alle er invitert, ingen blir stoppet i døra.

Kirken blir til

Mange mener at kirken blir til i pinsen og feirer kirkens bursdag med bløtkake. Jeg tror kirken ble til i dag, på skjærtorsdag. Omgitt av mennesker som tvilte, var redde, som hadde mista troen, som kom til å fornekte troen, gjør Jesus oss til ett med ham i et måltid. Et måltid som deles, uten spørsmål. Styrket av dette måltidet går vi med Jesus inn i lidelsens og oppstandelsens mysterium. Dette måltidet inspirerer oss til å dele, dele mat, dele fellesskap. Åpne dører, gå ut i verden og dele.
Vi er skapt til fellesskap, kirken er skapt til fellesskap. I dag blir kirken til.

Velsignet skjærtorsdag!

Tenn lys
Et lys for alle som har mistet noen, for alle som oplever ensomhet ekstra sterkt i påsken. Lys for Egypt, Syria, Stockholm og alle ofre for krig og terror. Lys for hjemløse, for flyktninger. Et lys for et menneske du savner.

  3 comments for “Nattverden og fellesskapet. Skjærtorsdag

Comments are closed.