Bilder på en utstilling

Jeg pleier ikke å ta bilder når jeg er på utstilling. Men gjør et unntak i dag fordi jeg ser kunst jeg ikke har sett før og portretter av mennesker jeg blir glad for å se. Og attpåtil oppfordrer museet til å ta bilder! Jeg er på Smithsonian American Art Museum, som herved anbefales på det varmeste!

Smithsonian American Art Museum

Kunsten møter deg allerede ved inngangen av museet, Roy Liechtensteins knallblå skulptur Modern Head. Den stod opprinnelig i Battery Park ved World Trade Center i New York, og fikk bare noen skrammer etter 9/11 angrepet. Straks jeg kommer innenfor blir jeg møtt av noen bilder jeg kjenner veldig godt. Det er Herman Leonards ikoniske bilder av jazzmusikere; Charlie Parker, Dexter Gordon, Billie Holiday og Louis Armstrong. I etasjen over finner jeg Litt mindre kjent er Carl Van Vechtens portretter av kjente afrikansk-amerikanske personligheter. Forfattere, dansere og sangere.

Blant museets mange malte portretter er selvfølgelig alle presidentene, men også her er det noen overraskelser: Charles Bird Kings bilde av høvdinger for den amerikanske urbefolkningen, et portrett av Pocahontas av en ukjent kunstner, og portretter av kunstnere og kulturpersonligheter jeg har et sterkt forhold til. To av dem har jeg til og med møtt: litteraturviteren Henry Louis Gates, jr., og trompetisten Dizzy Gillespie. Dizzy Gillespie traff jeg som sjenert tenåring på festival og spurte om autograf. Henry Louis Gates, forfatteren av boka the Signifying Monkey, møtte jeg på et seminar om 2Pac. Så ser jeg et utrolig sterkt portrett av forfatteren Toni Morrison, alene på en vegg, stødig i seg selv.

Ellers er det en kunstner jeg blir spesielt berørt av. Lite er kjent om James Hampton, annet enn at han kalte seg «Director, special Projects for the State of Eternity.» Installasjonen The Throne of the Third Millennium General Assembly er enorm, laget av papp, sølvpapir og annet materiale. Den  er inspirert av religiøse visjoner, og tok ham 14 år å lage.

Små skilt oppfordrer til fotografering, og jeg oppdager at fotgrafer følger oppfordringen ved også å ta brudebilder her.

Les mer
museets hjemmeside

 

  2 comments for “Bilder på en utstilling

Comments are closed.