Hva skal vi med farsdag?

I morgen er det farsdag. I løpet av uka har jeg fått drøssevis av påminnelser og en haug med reklame for hva fedre burde ønske seg. Det handler gjerne om drill, øl og fotball.  Som far blir jeg provosert og trist. Har ikke likestillingen kommet lenger?

Trenger vi farsdag?

Mange vil si at vi ikke trenger farsdag og morsdag. At det er kapitalistiske påfunn for å få oss til å kjøpe enda mer. Og jeg er tilbøyelig til å være enig. Samtidig må jeg bare innrømme at kaffe på senga og barnas tegninger på farsdagsmorgen opp gjennom årene er gyldne minner. Noe som har fyllt sjela med dyp, dyp glede. Så la meg ta som utgangspunkt at farsdagen kan være en god og inspirerende markering. Men da må vi fylle den med noe annet enn forenkla kjønnsbilder.

Drill, øl og fotball

For hva slags fars- og mannsbilder er det den kommersielle farsdagen bærer med seg? For å si det enkelt: pappaer er opptatt av drill, øl og fotball. Eller å kjempe mot naturens krefter i heltemodig ensomhet. Hva i huleste har det med å være pappa å gjøre?

Nå har jeg akkurat vært i en bokhandel. Ved inngangsdøra var et bord med gavetips til farsdagen. Og hva lå der? Jo, bøker om øl, fotball (og andre sportsgrener) og noen dingser for overlevelse i villmarken. Fantasiløst og provoserende. Hvis jeg hadde ønsket meg en bok til farsdagen, fant jeg i den bortgjemte kroken for poesi, for eksempel Gro Dahles samlede dikt, Tvers igjennom upålitelig. Men jeg ønsker meg ikke bok til farsdagen. Jeg ønsker ikke at noen skal kjøpe noe som helst. Tvertimot – hvis farsdagen i det hele tatt skal ha noe for seg må vi vri den ut av henda på handelstanden og deres endeløse repetisjon av stivna kjønnsstereotypier.

Fra farsdagsbordet i bokhandelen

Farsdag – en dag om å være far?

Blant de som har minna meg på farsdagen denne uka er også John Peder Ægenes i Amnesty International. Han skriver om Mahadine som må feire farsdag i fengsel. Fordi han var en god og ansvarsfull pappa. Ægenes skriver:

Som pappa og forelder ønsker man å vise barna sine at det er viktig å stå opp for det du tror på. Mahadine postet flere videoer på facebook, der han kritiserte hvordan myndighetene brukte penger på uforsvarlig vis. For dette måtte han betale en dyr pris. Han ble arrestert for litt over et år siden, torturert og utsultet, og sitter fortsatt fengslet.

Jeg håper farsdagen kan bli en kamp- og solidaritetsdag. En dag for inspirasjon og utfordring, for barns rettigheter, barns trygghet og barns fremtid. Drit i drill, øl og fotball. La farsdagen handle om å være fedre som bryr seg om barn, sine egne og andres.

I år feirer jeg farsdagen med å skrive under på Amnestys underskriftskampanje. Og er jeg heldig får jeg kaffe på senga.

God farsdag!