Aldri mer 22. juli. En reise til Utøya

Jeg hadde aldri vært på Utøya før. Bare hørt utallige nyhetsinnslag fra AUF-leirene om sommeren, når statsministre og andre kjente politikere talte der. Så smalt det. Først i Oslo, så på Utøya. Bare noen få uker etter at AUF arrangerte sin første sommerleir på Utøya etter terrorhandlingene 22. juli, var jeg på der for første gang i mitt liv. Under overskriften «Aldri mer 22. juli» kom en gruppe internasjonale forskere sammen til konferanse. Etter en fagdag på Litteraturhuset reiste vi til Utøya. Det var en reise som gjorde sterkt inntrykk.

Vi stod ved bryggen og ventet på MS Thorbjørn. Båten som hver sommer bringer 1000-vis av engasjerte ungdommer til AUF sin sommerleir, som har fraktet kjente politikere og kulturpersonligheter. Samme båt som brakte terroristen over, forkledd som politimann. Det var en litt kald høstdag. Vi så det hvite hovedhuset komme nærmere, inntil vi steg i land. Vi ble vist rundt på øya, gikk stier inn i skogen. Så ble vi oppmerksomme på lys, blomster, hjerter som lå langs stien. Minnesmerker for noen som ble drept, akkurat her, preget av vær og vind. På den store uteplassen var verditreet, der ungdommene denne sommeren hadde hengt opp lapper om det som var viktig for dem. Det var et livsbejaende uttrykk for håp.

Vi gikk inn i Kafébygningen, der mange ble drept. Vi så kulehull, vi så pianoet som ga beskyttelse til de som gjemte seg bak, også her var blomster, bilder og lys til minne om de drepte. Og et sjokoladehjerte av non-stop.

Så hadde vi en bolk med presentasjoner av forskningsprosjekter. Om begravelser etter 22. juli, arbeid med minnesmerker, om sangene som ble sunget. Deretter gikk vi ut igjen, til minnesmerket «Lysningen,» en sirkel av stål med navn og alder på de 69 omkomne på Utøya. Erik Kursetgjerde,  var på Utøya 22. juli, fortalte enkelt og nøkternt om hva han hadde sett, hvor folk hadde gjemt seg, hvor de la ut på svøm.

Dagen etterpå var vi på 22. juli senteret i regjeringskvartalet, også det en sterk opplevelse.

Her er en lysbildeserie fra fagdagen på Litteraturhuset, turen til Utøya og 22. juli-senteret.

Ronald Grimes har laget en video fra turen til Utøya, som du kan se her.