Betlehemsstallen på Oslo S – Nå er stallen åpen!

I går åpna vi Betlehemsstallen på Oslo S. Eselet Tussi var der, og to sauer. Og mange mennesker kom innom. Stallen er åpen hver dag kl 13.00-18.00 frem til jul. Velkommen

Hver advent setter Kirkens Bymisjon opp Betlehemsstallen på Oslo S, med levende dyr og muligheter for en pust i bakken, en prat og en kopp varmende gløgg. Stallen har for mange blitt et kjært innslag i adventstida. Ikke minst er det mange barn som er innom! I løpet av en drøy uke får stallen besøk ab flere tusen mennesker! Mange er nysgjerrige på dyra. Eselet Tussi har vært med oss mange ganger og er 19 år i år. To sauer er også med,. Til vanlig lever dyra på Kampen økologiske barnebondegård, men de liker å være ute blant folk. En hyggelig ting med å være på stallen, er alle de flotte frivillige som gir av sin fritid. Her blir jeg kjent med alle slags mennesker og lærer mye om verden gjennom dem.

Stallen er en slags fysisk meditasjon over julemysteriet, hjelper oss til å forestille oss hvordan det var når Jesus ble født. Samtidig er det også et sted for fine møter. Jeg vet om travle flyverter som møtes her fra sine reiser i forskjellige deler av verden. Og jeg har opplevd mange sterke samtaler. Jeg glemmer ikke Adam fra Romania. Han kom bort til stallen en kald førjulsdag for noen år siden. Han sa han ikke ville ha penger, han ville bare snakke med noen. Han var musiker, og drømmen hans var å få seg en ordentlig musikerutdannelse. Nå sendte han alt han tjente til familien hjemme. «Det er kaldt å sove ute når det er 15 kuldegrader og vinden blåser,» sa han, før han gikk på spillejobb, spillejobb på gata der han tjente noen kroner å sende hjem til barna og kona.

20 år med Betlehemsstallen på Oslo S

I snart 20 år har vi hatt Betlehemsstall i byen. Den har stått litt forskjellige steder: foran Stortinget, utenfor Oslo Domkirke, men som oftest har den stått på Oslo S, like ved tigeren. Og i alle år har Fred Olsen tatt turen fra Lom for å sette opp stallen. Han er laftespesialist og sørger for at stallen får et solid håndverksmessig preg. Tidligere i uka var han på plass og satte den opp.

Da jeg begynte som gateprest for 20 år sden, ble stallen åpnet med en Betlehemsvandring, litt sånn som korsvandringen. Så ble den i mange år åpnet med Luciatog på Luciadagen. De siste par årene har åpningsseremonien vært enklere. Litt musikk, en kort appell og invielse av stallen med halm, brostein, rose og lys. Slik som i går.

Stallen er åpen

Nå er altså stallen åpen. Du er velkommen til å stikke innom, se på dyrene, slappe av litt eller slå av en prat med oss som står der. Stallen er åpen hver dag fra kl 13.00-18.00.

Lille julaften er det avslutningsgudstjeneste. Det er så flott med utegudstjeneste akkurat den kvelden. Det er nesten som om vi er ute sammen med gjeterne den natten for lenge siden….

 

Les mer
Luciatog og stallåpning. Her er en blogg jeg skrev om stallen i 2011, da den ble åpnet med Luciatog og barnekor.