Bønn er troens drikkevann

Bønn er en av troens rike gaver. Bønn er troens drikkevann. I dagens bibeltekst forteller Jesus en lignelse om å alltid be og ikke miste motet.

Det er mange måter å be på, noen ber i stille rom, andre på bussen. Og det er så mange slags bønner. Fortvilte bønner, ensomme bønner, dype bønner, ordløse bønner, glade bønner, bønner fulle av ord og mumlende bønner, ja helt ordløse bønner. Gud hører og kjenner igjen en bønn uansett hva slags form de får.

I bønnen henvender vi oss til Gud. Vi snakker med Gud og Gud snakker med oss.

Bønnen er troens drikkevann.
Jeg møter mange mennesker som forteller hvor viktig bønn er for dem. Noen ber regelmessig,  ber for andre,  for kirka, for mennesker som strever. Jeg møter mennesker som legger sitt siste håp i bønnen, som føler de ikke har noe annet valg, ingen andre å henvende seg til enn til Gud i bønn.

Men jeg møter også mange som synes det er vanskelig å be, som ikke finner ordene, som ikke finner ordene. Noen syns ikke at de har noe å be for, noen tror at Gud ikke vil høre på dem.

Gud hører våre bønner, uansett hva slags uttrykk de får, uansett hvordan vi føler oss, uansett hvor sterke vi selv mener vi er i troen. Om vi likevel strever med å be, er det mange måter å komme videre på. Selv disiplene måtte lære å be, og den bønnen jesus lærte oss er et godt sted å begynne, og den bønnen skal vi be sammen etterpå. Et annet sted er Salmenes Bok. Dietrich Boenhoffer kaller Salmene for Bibelens bønnebok. Her ber Gud sammen med oss, sier han, og viser hvodan salmene beriker og åpner vårt bønneliv.

En annen kilde for et rikere bønneliv er gudstjenesten. Kirkerommet er fyllt av bønn. Her kan du ta med ropet som presser på bak leppene, sulten som aldri blir stillet, kampen som ennå ikke er vunnet. Vi ber gjennom hele gudstjenesten, og gudstjenesten lærer oss å be.

I Kirkens Bymisjon tenner vi lys. Det er en god måte å be på. Du trenger ikke ord for å be.

Jeg ha skrevet dette lille diktet, Bønn, Brønn:

Bønn, brønn
grav en bønn
ja bare grav,
grav i vei,
gjennom det myke
laget med jord, forbi
de store steinene
gi ikke opp om du blir
omsluttet av mørke
grav, grav til det pipler opp
grav til du står med vann oppover
knærne

brønn, bønn
be en brønn
øs opp, ja bare
øs opp.
Du er varm
nå, sliten
nå.
Avkjøl hodet ditt
med det friske vannet
kjenn vanndråpene
trille nedover
ansiktet ditt
Øs opp og drikk,
ja bare drikk

Bønn, brønn
grav en bønn
brønn, bønn
be en brønn

  4 comments for “Bønn er troens drikkevann

Comments are closed.