Hjemløs i New York

Public Enemy’s Chuck D sa en gang: «Most people in New York are only a paycheck away from homelessness.» I New York er det nærmere 40 000 hjemløse. Nå kan du følge livet til fire av dem på Twitter.

hjemløs i New York - på Twitter © New York Times

Derrick Wiggins twitrer om livet som hjemløs foto © New York Times

I min jobb som gateprest treffer jeg mange hjemløse. Noen bor ute hele året, en god del fler i sommerhalvåret. Mange har midlertidig opphold på hybelhus. En sjelden gang viser noen meg hvor de bor, i et portrom, under en trapp, eller jeg blir invitert med på rommet på hybelhus. Det er tøft å bo ute og krever et mot hinsides min fatteevne. Det er få av oss som kan forstå hva slags påkjenning det er for kroppen og sinnet å hele tiden måtte lete etter et krypinn, et tørt sted.

Hjemløs i New York – og på Twitter

Nå kan vi følge livet til firehjemløse i New York gjennom prosjektet «Underheard in New York.» Prosjektet er igangsatt av praksis-studenter ved et reklamebyrå som fikk beskjed om at de «skulle gjøre noe godt.» Med mottoet «Fighting homelessness 140 characters at a time» utstyrte de Danny, Derrick, Albert og Carlos med hver sin forhåndsbetalte mobiltelefon for at de skulle twitre om dagliglivet som hjemløs. «Folk veit ikke hvor mye hjemløshet ligner på en jobb, hvor mye arbeid som skal til bare for å overleve en uke.» De fire twitrer om hvordan de skaffer seg et sted for natten, om jobber de søker på. Dde sender velsignelser og takker gud. Ja det er fire menn med mye pågangsmot og overlevelsesvilje. Det er mye slit bak de korte meldingene, men det er også mye å la seg inspirere av. De fire har nå følgere over hele verden som sender dem oppmuntringer.

Dette er et godt eksempel på hvordan sosiale medier faktisk kan være sosiale og bryte ned barrierer. Som initiativtagerne bak prosjektet sier, hver dag forsøker vi å unngå kontakt med hjemløse, vi ignorerer dem, vi ser dem ikke, vi ser forbi dem. I dette prosjektet finner hjemløse en stemme ved å tekste sine tanker, følelser og handlinger på Twitter. Vår misjon er å bruke deres nærvær i sosiale medier til å skape virkelig interaksjon og gjøre dem delaktige i vårt globale samfunn. Med andre ord, lære dem å kjenne som enkeltpersoner.»

Les mer
A life on the Streets. Artikkel om prosjektet i New York Times
Coalition for the Homeless. Hjemmeside med informasjon om hjemløshet i New York

#flashbackfriday. Tidligere blitt publisert 6. mars 2011