I Luthers by

Jeg våkner opp i en by som er så stille, så stille. Knapt en bil å høre, bare fugler. Ute i gatene er det nesten ingen å se. Jeg er i Luthers by, Wittenberg.

Det har ikke alltid vært så stille her. I 1517 slo Martin Luther opp sine 95 teser på kirkedøra, og reformasjonen var i gang.

Salmesang ble en viktig del av reformasjonen, og jeg er her for å feire 500 årsjubileet for den første lutherske salmeboka. Det var en tynn liten lefse med bare åtte sanger. Den ble på folkemunne kalt for «Das Achtliederbuch».

Nå feirer vi med å utgi en salmebok med nærmere 200 salmer fra hele verden, Global Hymnbook. Jeg har vært med å redigere den og her i Wittenberg blir boka markert med gudstjeneste i Mariakirken og offisiell overekkelse til biskoper og kirke ledere. Vi har også en konferanse med mange spennende innlegg om salmetradisjoner fra hele verden.

Mariakirken er nydelig, ikke minst takket være all kirkekunsten fra reformasjonstiden. Kirken er nesten som et lite galleri, med flere malerier av Louis Cranach (d.y.) Alteret gjør spesielt inntrykk, med malerier på begge sider.

Noen bilder
Når jeg først er i Luthers by, må jeg jo ta noen bilder. Her er et lite utvalg:

Lenker
Om Global hymnbook
Semesterslutt Forrige blogginnlegg.