Å skrive om musikk: Oslo Jazzfestival 2019

Denne uka har jeg ikke spilt så mye, men har til gjengjeld fått massevis av musikalsk inspirasjon. Jeg har vært på Oslo Jazzfestival og hørt så mye musikk jeg ikke har hørt på lenge. og jeg har gjenoppdaget hvor vanskelig det er å skrive om musikk.

Jeg holder for tiden på med flere skriveprosjekter, musikk og tekster til ulike sammenhenger. Noen ganger er det deilig – og nødvendig – å komme seg ut av skrivebobla, få påfyll og nye impulser. Det har jeg fått i massevis denne uka, med mange inspirerende konserter på Oslo Jazzfestival. Som tidligere har årets festival gitt glimt av hvilken enorm bredde som ligger gjemt i ordet «jazz.» Selv valgte jeg ut konserter med noen utøvere jeg kjente godt, noen jeg aldri har hørt før, etablerte jazzveteraner og unge musikere som fortsatt studerer.

Å skrive om musikk

I mange år var jeg anmelder for VG og var årlig på festivaler rundt om i Norge. Det er en stund siden, det er rett og slett en stund siden jeg har vært på jazzfestival og hørt så mye musikk på en gang. Nå fikk jeg anledning til å skrive for nettstedet salt peanuts*. Å skrive anmeldelser rett etter konsertene gir meg mulighet til å reflektere over musikken, bearbeide inntrykkene. Samtidig gjenoppdaget jeg hvor vanskelig det er å skrive om musikk. Musikk er et eget uttrykk, med andre grammatikker og syntakser. Jeg merker hvor lett anmelderklisjéer ramler ned på papiret, presser seg på. Å skrive om musikk kan oppleves som en kamp mot ordene. Noe musikk har en tradisjon du kjenner. Da er det fristende å trekke opp tradisjonslinjer, sammenligne, vise hvor familiær du er med musikerne og musikken. Noe musikk er ny for deg, har kanskje en kort eller ikke så kjent tradisjon. I begge tilfelle er det en utfordring å skrive om det som skjer her og nå, lydene og forløpene som formidles.

Oslo Jazzfestival 2019

Men musikken jeg hørte på jazzfestivalen i år inspirerte, både til å skrive musikk og skrive om musikk. John Surman Trio, Taksim Trio og Marilyn Mazur’s Shamania ga på hver sine høst forskjellige måter nye impulser til tenkning om kompositoriske strukturer og sammenheng mellom komposisjon og improvisasjon. Susanna & The Brotherhood of Our Lady utforsket sammenheng mellom musikk og bildende kunst med sin musikalske fortolkning av «Garden of Earthly Delights» av Hieronymus Bosch. Samtidig har det vært deilig å bare nyte, nyte klanger og linjer, harmonier, dialogiske utvekslinger, groover, klanglige og visuelle sanseinntrykk.

Så nå er jeg klar. Klar til å skrive. Tekst og musikk.

Les mer
salt peanuts* Her kan du lese anmeldelsene jeg har skrevet fra Oslo Jazzfestival 2019
Noter. Her kan du laste ned musikk jeg har skrevet