Januarlyset. Kristi Åpenbaringsdag

Jeg vet ikke hvordan det er med deg, men for meg er januar en lys måned. Det nye året ligger der, blankt og ubrukt. Etter en jul hvor jeg gjerne har vært mye inne, er det kanskje tid for en skitur. Se januarlyset over skisporene som svinger seg over jordene, inn mot skogen.

Kanskje har det med hvordan jeg har levd. I studietiden var gjerne slutten på høstsemesteret ganske intenst. Eksamen, mye å tenke på. Samme som gateprest, en innspurt gjennom adventstiden med stall, juleavslutninger, mye som skjer. Mye fint som skjer, og mye som det er fint å få være med på. Men likevel. Når januar kommer, ligger dagene der, åpne og stille. Solen henger lavt over byen, forgyller gatene.

Det er 13. dag jul i dag, åpenbaringsdagen. Dagen har lag på lag med tradisjoner og fortolkninger. Det er dagen Olav Åstesson våkner og stiller seg opp bakerst i kirka og forteller om drømmen sin, ifølge Draumkvedet. Det er de hellige tre kongers dag. Det er åpenbaringsdag, dagen og tiden i kirkeåret hvor vi ser hvem Jesus er. Sant menneske, sant Gud. Det er en dag hvor intellektet og fantasien virkelig kan slå seg løs.

Samtidig opplever jeg at Jesus åpenbarer seg i det helt enkle, i hverdagen, uten store fakter. I menneskemøter, i byen. I nytt liv. I januarlyset som ligger mildt over snøtunge trær.

Les mer
Søndagstanker. Her finner du bibeltekstene for åpenbaringsdagen og en kort meditasjon